Dorn Massage

De Dorn Therapie komt oorspronkelijk uit Duitsland.

Bij de Dorn therapie wordt er niet “gekraakt” maar wordt er een milde manier ervan gebruikt. Met de duimen zet de Dorn-Therapeut op een voorzichtige manier de wervels op hun plekje terug. Tegelijk maakt de therapeut het bindweefsel tussen de wervels los, waardoor de doorbloeding beter wordt.

De Dorn-methode is vrij van ongewenste bijwerkingen, ongevaarlijk maar zeer werkzaam.

 

 

De basis van de Dorn-methode is altijd de correctie van het beenlengteverschil. Bijna iedereen heeft een beenlengte verschil. Wel hebben we even lange benen, alleen waar het been langer lijkt, is er meer ruimte in het heupgewricht.

De benen zijn de steunpilaren van onze bekken. Als één van deze pilaren langer is, staan de bekken ook scheef.

Dit is een veel voorkomend probleem en dat moet verholpen worden, omdat het anders voor vele problemen kan gaan zorgen. Het leidt vaak tot heiligbeen verschuivingen en veel chronische problemen zoals, scoliose, lage rugklachten, heupklachten, kniepijn, voetproblemen, verzakkingen, darm- en blaasproblemen en nekklachten.

Meestal krijg je dan te horen; je been is te kort, doe maar een verhoging onder je schoen. Echter dit stabiliseert de bekken scheefstand, die later tot enorme heup en lage rugklachten kan leiden.

Het lange been moet eigenlijk korter gemaakt worden. Door de Dorn therapie kan iedereen zijn benen op een gelijke lengte krijgen en behouden.

De oorzaken van ongelijke benen zijn bijvoorbeeld, vertillen of een misstap, maar vooral gewoon het zitten. Als je zit, staat je bovenlichaam in een 90 graden positie ten opzichte van je benen. Op zo’n moment ontspant de heup spier zich.

Het heupgewricht is simpelweg een kop en een kom, met tussen de kop en kom kraakbeen en daaromheen spieren en pezen. Ook wel een kogelgewricht genoemd.

Slaan we nu het ene been over het andere been, dan wordt de kop van het bovenbeen uit de kom van het heupgewricht gehaald. Als je opstaat glijdt het kogelgewricht niet automatisch weer terug in de goede positie terug.  De spieren gaan door het staan zich weer aanspannen en stabiliseren de foute houding.        In de auto wordt dit erger gemaakt, omdat de auto bij het zitten ook nog trilt. Door deze trillingen raakt de kop en kom millimeter voor millimeter verder uit elkaar. Om dit weg te werken plaatsen we geen verhoging onder het te korte been, maar gaan we het lange been korter maken, en dat werkt.  

Als door het opheffen van het beenlengte verschil de centre in orde is, wordt er gekeken naar de volgenden stap. Deze stap is de wervelkolom.

Alle wervels worden in deze stap gecontroleerd en als ze niet op hun plek staan zachtjes weer terug geplaatst. Als alle wervels op hun meest ideale plek staan, dan hoort de ruggenwervel eruit te zien als een parelketting. Wanneer er een afwijkende wervel wordt gevonden dan worden de spieren met een speciale olie gemasseerd, zodat er ontspanning ontstaat.

Daarna wordt tijdens het uitademen gericht druk uitgeoefend op de wervel uitsteeksels en voelt de therapeut met beide duimen de wervelkolom van onder naar boven.

De klant moet voor de borstwervels met beide armen pendelen en voor de lendenwervels met de benen pendelen, waardoor er in de spieren beweging ontstaat. Door deze beweging glijdt de wervel weer in de goede positie.

Ook is de behandeling heel erg goed voor zenuwen en organen.

 

De sturing van de organen gaat vanuit de hersenen via het ruggenmergkanaal (zenuwbaan in je ruggengraat) naar de plaatsen waar ze uit de wervelkolom naar je juiste organen lopen. En als de wervels niet goed staan raakt deze verbinding ook uit zijn element.

 

Dorn Therapie voor kinderen

Soms ontstaan de problemen bij een baby tijdens de geboorte door bijvoorbeeld langdurig persen, een vacuümbevalling, stuitligging, een zeer snelle bevalling of een keizersnee. De schedel  en de nekwervels kunnen dan onder druk te komen staan dat er een continu prikkel in de 10e hersenzenuw ontstaat. Dit kan gevolg hebben tot ontroostbaar huilen, darmkrampjes en niet willen slapen.

 

 

Wanneer de bovenste nekgewrichten ontwricht zijn wordt dit een KISS-Syndroom genoemd.

Bij deze baby’s wordt vaak de “komma”-houding gezien. Hier ligt de baby gedraaid, vaak met het hoofdje naar één kant, de voorkeurshouding. Hierdoor ontstaat na enige tijd een afgeplat schedeltje.

De baby protesteert wanneer kleding over het hoofdje heen aangetrokken wordt. Het kan zijn dat de baby veel overgeeft en zich verslikt. En wanneer de moeder borstvoeding geeft merkt de moeder vaak dat de baby goed drinkt aan de ene borst maar altijd een probleem heeft met de andere borst.

Wanneer het KISS- Syndroom bij de baby niet beseft wordt ontstaan er later vaak problemen bij de ontwikkeling van motoriek en evenwichtsgevoel van het kind. Deze kinderen kunnen slecht concentreren, zijn onzeker, snel moe en prikkelbaar.

 

Bij de bevalling komen grote krachten vrij. Daarbij kan de wervelkolom of het bekken van het kind wat scheef komen te staan. Met de Dorn therapie wordt de scheefstand gecorrigeerd en voelen de kinderen zich vaak beter en huilen minder.

En het mooie is dat je deze methode makkelijk kunt leren, zodat je de kleintjes zelf kunt behandelen.